Olet täällä

Friitala-Talo

Entisen Friitalan Nahkatehtaan upea kiinteistö on saanut uuden elämän monipuolisena yrityskeskuksena. Friitala-Talo sijaitsee Ulvilan keskustassa, Valtatie 2:n kupeessa ja 7 km:n päässä Porin lentokentästä. Porin keskustaan matkaa on 10 km.

Kiinteistöosakeyhtiö Friitala-Talo kehittää kiinteistöä vanhaa kunnioittaen ja vuokraa monipuolisia tiloja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tällä hetkellä kiinteistön historiallisessa miljöössä toimii mm. useita suunnittelualan, terveys- ja liikuntapalveluiden sekä design- ja sisustusalan yrityksiä. Lounasravintola Cafe Hellman ja Pekan Parhaat -leipomomyymälä kahviloineen täydentävät Friitala-Talon laajaa tarjontaa. Luonnollisesti talossa on myös Nahkamuseo, jossa voi tutustua talon ja nahan jalostuksen historiaan. Katso kaikki yritykset tästä.

Friitala-Talon historia

Arthur Hellman perusti Friitalan Nahkatehtaan Ulvilan Friitalaan vuonna 1892. Hellman oli Huittisissa syntynyt ja kasvanut yrittäjäperheen vesa, joka erinomaisesta koulumenestyksestä huolimatta jätti koulut kesken ja siirtyi työelämään 13 vuotiaana. Arthurin isäpuoli ja äiti pitivät nahkurinliikettä, jossa Arthur toimi oppipoikana useita vuosia. Myydessään tuotteita muille nahkurinliikkeille sekä asiakkaille Turun ja Porin toreilla, Arthur tutustui muiden nahanvalmistajien menetelmiin ja työhön.

Innovatiivisena poikana Arthur alkoikin pian kehittää nahan käsittelyyn nopeampia työtapoja, mikä ei kuitenkaan miellyttänyt isäpuolta. Niinpä Arthur alkoi etsiä tiloja omalle yritykselleen. Lopulta Arthurin tie vei Friitalaan, josta löytyi paikka yritykselle kohtuulliseen hintaan. Lähellä oli myös runsaat vesivarat ja rakenteilla oleva rautatie.

Friitalan Nahkatehdas - sittemmin Friitalan Nahka Oy ja Friitala Oy - laajenikin pian Pohjolan suurimmaksi nahkatehtaaksi, jonka toiminta oli jo 1900-luvun alkupuolella varsin kansainvälistä. Yritys menestyi hyvin ja sen pääsuunnittelijana toimi pitkään Jukka Rintala. Friitalan nahalla on päällystetty muun muassa Eduskuntatalon ja Finlandia-talon tuoleja. Friitala jatkoi toimintaansa vuoteen 2010 saakka, jolloin sen viimeinenkin osa, Friitala Fashion Oy, haettiin konkurssiin. Friitala-talo toimii nykyäänkin kotina innovatiivisille yrityksille, vaikka nahkatehtaan aika onkin jo päättynyt.